Boli endocrine la copii

NANISMUL HIPOFIZAR

Nanismul sau nedezvoltarea staturala este de obicei consecinta secretiei in­suficiente de hormon somatotrop. Deficitul de hormon de crestere este determinat de leziuni tumorale sau netumorale. Din prima categorie fac parte chisturi sau tumori situate in hipofiza sau in afara ei, cum este cazul craniofaringiomului, care insoteste frecvent nanismul. Tumorile hipofizare perturbeaza cresterea, dar pot produce si alte manifestari: diabet insipid, obezitate, tulburari vizuale. in cea de-a doua categorie sunt cuprinse, leziunile netumorale, inflamatorii ale hipofizei (encefalite, meningoencefalite) si bolile degenerative ale sistemului nervos. in afara categoriilor mentionate, mai exista un al treilea grup – acela al nanismelor idiopatice, denumite astfel deoarece mijloacele de investigare nu reusesc sa descopere cauza.

Simptomatologie: in general, copiii cu nanism au o greutate normala la nastere. Dupa varsta de 1 an, cresterea incetineste, copilul ramanand mereu in urma celor de aceeasi varsta. inaltimea definitiva nu depaseste 1,20 sau 1,50 m. Diferitele segmente ale corpului se dezvolta armonios, proportional. Ceea ce atrage, in mod deosebit, atentia este gracilitatea acestora. Capul este mic; la fel si extremitatile (acromicrie). Expresia fetei este juvenila. Nanicii par totdeauna mai tineri decat sunt in realitate. Tegumentele sunt fine, palide. Nu rareori apar fenomene de imbatranire precoce a tegumentelor. Inteligenta este cel mai des normala, dar comportamentul ramane pueril. Deseori, ajunsi la varsta pubertatii, nanicii nu se maturizeaza sexual. Aspectul este cunoscut sub denumirea de infantilism sexual.

Diagnosticul nanismului hipofizar se bazeaza pe talia redusa a bolnavului si pe modificarile radiologice ale seii turcesti, care indica existenta unor leziuni sau a unei tumori hipofizare. Nu trebuie uitat insa ca numeroase alte afectiuni pot perturba, la copil, procesul de crestere. Nanismul poate insoti, de pilda, boli endocrine ca: mixedemul, boala Cushing, sindromul adreno-genital, pubertatea precoce sau disgenezia gonadica. Acondroplazia este o alta afectiune care afecteaza cresterea, dar se deosebeste de la inceput de nanismul hipofizar prin aspectul disproportionat al corpului si prin deformarile membrelor. Oprirea cresterii mai poate fi provocata de carente alimentare (diabet, tuberculoza, tulburari digestive), boli de rinichi, afectiuni cardiace si infectii cu caracter cronic.
Tratament: intre mijloacele terapeutice, locul principal il detine hormonul de cresterE.
Sursa :NANISMUL-HIPOFIZAR

PUBERTATEA PRECOCE

Vorbim despre pubertate precoce la fete atunci cand sanii incep sa li dezvolte inainte de varsta de 8 ani sau au prima menstruatie inainte de varsta de 9 ani.

La baieti pubertatea precoce se manifesta atunci cand organele lor sexuale incep sa se dezvolte inainte de varsta de 9 ani – precum parul pubian sau marirea penisului ori a testiculelor.

De obicei pubertatea debuteaza in jurul varstei de 11 ani la fete si 12-13 ani la baieti, insa aceasta poate sa inceapa si mai devreme ori mai tarziu. Pubertatea precoce este mai des intalnita la fete decat la baieti.

Cauzele pubertatii precoce
Pubertatea incepe atunci cand corpul incepe sa produca mai multi hormoni sexuali, estrogenul la fete si testosteronul la baieti.
In majoritatea cazurilor (peste 90%) nu poate fi gasita nici o cauza pentru pubertatea precoce, cu exceptia cazurilor in care aceasta se datoreaza catorva probleme la cap (tumori, lovituri, infectii). Trebuie facute teste pentru a afla daca este vorba despre o cauza care necesita tratament.

Semnele pubertatii precoce
Schimbarile sexuale · Sunt aceleasi ca in cazul pubertatii obisnuite
· La fete: dezvoltarea sanilor, cresterea parului pubian si din zona axilei, au prima menstruatie la un an de la inceperea dezvoltarii sanilor.
· La baieti: marirea penisului si a testiculelor, par pubian, par pe fata si in zona axilei, incep sa produca sperma.

Schimbarile fizice · La pubertate copiii incep sa creasca in inaltime dintr-o data. Atat baietii, cat si fetele pot sa creasca in medie cu 10-15 cm intr-un an, cativa ani la rand.
· O dezvoltare fizica precoce inseamna ca oasele vor inceta sa se dezvolte la fel de devreme.
· In cazul pubertatii obisnuite copilul creste in inaltime pana pe la varsta de 18 ani.
· Copiii aflati la inceput de pubertate precoce tind a fi foarte inalti pentru varsta lor, insa din moment ce inceteaza sa mai creasca in inaltime devreme, spre deosebire de alti tineri de varsta lor, s-ar putea sa fie mai scunzi la maturitate.

Dezvoltarea intelectuala si sociala · Dezvoltarea intelectuala este aceeasi pentru toata lumea
· Totusi acestia s-ar putea sa para foarte maturi pentru varsta lor, aceasta se intampla adesea pentru ca ceilalti ii trateaza ca pe niste oameni maturi pentru ca arata  astfel.
· In fapt, in majoritatea cazurilor, ei sunt asemenea celor de varsta lor.
· S-ar putea sa actioneze de multe ori precum adolecentii din cauza schimbarilor hormonale, spre exemplu fetele inaintea perioadei de menstruatie, sau in cazul unor baieti care pot deveni mult mai energici.

Efectele pubertatii precoce asupra sentimentelor copiilor · Acesti copii pot deveni complexati, dat fiind faptul ca sunt diferiti de cei de varsta lor.
· Devin foarte preocupati de felul in care arata, aceasta se intampla mai ales in cazul fetelor, atunci cand incepe sa le creasca sanii devreme.
· Pe dinauntru, in majoritatea cazurilor, ei simt inca precum un copil.
· Cateodata parintii si profesorii asteapta ca acesti copii sa fie mult mai responsabili decat pot fi in realitate – acestia uita foarte repede ca sunt inca niste copii.

Ce pot face parintii
· Mergi la doctor sa vezi daca exista vreo cauza a schimbarilor care necesita tratament. Copilul s-ar putea sa fie trimis la un specialist pentru teste.
· Comunica foarte mult cu el si nu astepta mai mult de la el decat ai astepta de la alti copii de varsta lui.
· Explica-i ce se intampla cu corpul lui. Ajuta-l sa inteleaga dezvoltarea sa din punct de vedere sexual fara a accentua prea mult acest lucru.
· Asculta-l si ajuta-l sa-si invinga complexele.
· Ajuta-l sa-si recunoasca punctele forte pentru construirea respectului de sine
· Protejeaza-l de comentariile rele ale tinerilor si adultilor.
· Cere sfatul unui specialist daca nu faci fata situatiei.

Sursa: Pubertate percoce