INFERTILITATEA

Cauzele obisnuite ale infertilitatii

Infertilitatea este definita ca inabilitatea de a ramane insarcinata dupa un an de zile de raporturi sexuale regulate fara a utiliza contraceptive. Deoarece atat femeile, cat si barbatii pot fi sursa acestei probleme, ambii parteneri trebuie evaluati. Iata cateva din cauzele cele mai des intalnite ale infertilitatii:

LA FEMEI

Infectiile pelviene care deterioreaza sau blocheaza oviductele
endometrioza, o parte din tesutul endometrial este in exteriorul uterului (situatie mai des intalnita la femei trecute de 30 de ani, care nu au fost insarcinate)
Probleme de ovulatie (ovulatie neregulata)
Probleme structurale ale uterului sau ale cervixului
Disfunctii sexuale care impidica relatia sexuala (dyspareunia sau vaginismul)

LA BARBATI

Probleme in producerea spermei (cantitate, mobilitate, structura)
Varice prezente pe scrot
Ranirea sau infectarea organelor reproductive
Disfunctii homonale cauzate de oreion sau utilizarea drogurilor
Disfunctii sexuale care impiedica ejacularea (impotenta, ejaculare precoce sau intarziata)

Tratamente uzuale ale infetilitatii

1. GRAFICUL OULATIEI: Aceasta metoda este folosita atunci cand cauzele infertilitatii nu sunt evidente sau inaintea determinarii acestora prin intermediul testarii. Fertilitatea unei femei este maxima in perioada oulatiei si ea este mai predispusa la concepere daca sperma se afla in oviducte in acelasi moment cu ovulul. Perioasa ovulatiei este determinata pin masurarea si inregistrarea temperaturii corpului pe o perioada de cateva luni. Temperatura corpului creste dupa ovulatie. Pin inregistrarea temperaturii timp de cateva luni, va puteti crea o imagine a perioadei optime de ovulatie si planifica relatiile sexuale in functie de aceasta.

2. CHIRURGIE: pentru femei, chirurgia poate indeparta cu succes efectele endometriozei si sa corecteze anumite disfunctii structurale ale cervixului sau ale uterului.

3. MEDICAMENTE: Multe probleme de ovulatie pot fi tratate prin prescrierea unor medicamente concepute pentru a stimula fazele ovulatiei sau a bloca producerea hormonilor care o impiedica. Cel mai mare dezavantaj al utilizarii medicamentelor fertilizatoare este posibilatatea aparitiei sarcinilor multiple (10 -20%).

4. IMBUNATATIREA SPERMEI: Aceasta este un proces de laborator; performantele spermatice sunt imbunatatite prin separarea partii mobile sau a celei mai sanatoase parti din produsul ejaculat si concentrarea acestuia intr-un volum redus. Daca este destul de rezistenta, aceasra este introdusa in uter. Daca nu este inca destul de rezistenta pentru a penetra ovulul, se pot adauga substante chimice pentru a-i imbunatati calitatea inaintea intoducerii.

5. FERTILIZARE IN VITRO: Contactul dintre ovul si spermatozoizi are loc in laborator. Ovulul este recoltat din ovare si insamantat cu sperma imbunatatita. Sunt apoi introdusi in uter pana la cinci embrioni fertilizati. Cu toate ca fertilizarea in vitro are rezultate foarte bune, cele mai mari dezavantaje sunt costurile (6000 ? 10000 dolari) si probabilitatea crescuta a unei sarcini multiple.

6. PLANIFICARE FAMILIALA: Pentru problemele de concepere cauzate de disfunctii sexuale psihologii specializati in acest domeniu ofera adeseori o solutie, atat pentru problemele femeilor cat si pentru cele ale barbatilor.

Probleme psihologice asociate infertilitatii

Problemele legate de infertilitate se reflecta mental, social si psihologic in viata individului. Imposibilitatea conceperii afecteaza identitatea cuplului implicat ? barbatul punandu-si intrebari asupra propriei virilitati si femeia simtindu-se neimplinita. In plus, marea majoritate a regimurilor si tratamentelor existente solicita enorme resurse fizice si emotionale. Printre cele mai frecvente probleme legate de infertilitate se numara:

Sa te lasi coplesita de cerintele tratamentului: sa-ti masori temperatura, sa o inregistrezi, injectiile si nenumaratele teste.

Sa devii obsedata de sarcina, traind de fiecare data o noua emotie; depresia, golul interior simtit la inceputul perioadei.

Pierderea poftei sexuale cauzata de duritatea tratamentului ? probleme erectile cauzate de cerinta de a te supune unei planificari rigide a relatiilor sexuale.

Sa te confrunti cu o multitudine de sentimente care vin odata cu infertilitatea ? depresie, slabiciune, extenuare, frustrare, confuzie, coplesire, furie, etc.

Unele cupluri decid ca sfatul unui profesionist poate fi benefic in timpul tratamentului de infertilitate. Acesta le pemite sa-si modeleze si sa prelucreze sentimentele generate de infertilitate, si sa inteleaga cum e poate afecta aceasta poblema relatia. De asemenea, consilierea poate reduce stresul si anxietatea care pot afecta fertilitatea. Atunci cand mergeti la un psiholog, este important sa va alegeti un bun cunoscator al problemei si al temelor asociate acesteia.

NU EZITATI SA NE CONTACTATI PENTRU ORICE NELAMURIRE AVETI, PENTRU PROGRAMARE IN VEDEREA UNUI CONTROL DE SPECIALITATE!