Osteodensitometrie

Osteodensitometria este analiza paraclinica de masurare a densitatii osoase prin care se poate diagnostic afectiunea  osteoporoza. Osteodensitometria DEXA este cea mai moderna tehnica si foloseste raze X de densitati diferite ce analizeaza osul, permitind aprecierea gradului de reducere a densitatii oaselor; este non invaziva si se poate efectua la mai multe nivele, frecvent la nivelul soldului, coloanei vertebrale si antebratului. Datele obtinute permit diagnosticarea osteoporozei si strategia de abordare terapeutica. Osteodensitometria se recomanda femeilor dupa instalarea menopauzei, iar frecventa controlului o stabileste medicul specialist. Barbatii pot suferi de osteoporoza, in special fumatorii dar si cei cu boli cronice ce primesc tratament cu cortizon, iar indicatia de osteodensitometrie o stabileste medicul .

Osteodensitometria este o investigatie importanta din perspectiva diagnosticarii cit mai precoce a osteoporozei, pentru ca exista metode de stopare a pierderii masei osoase, deci de fragilizare a osului, si scadere a riscului de fracturi. Un os osteoporotic se fractureaza mult mai usor, iar recuperarea dupa fracturi este mai indelungata, cu pretul unor dureri mari si a imobilizarii prelungite ce poate antrena alte complicatii. Asadar putem preveni o mare suferinta printr-o investigatie simpla, care semnalizeaza momentul inceperii tratamentului de consolidare a masei osoase.

Va puteti adresa in acest scop medicului specialist ce va va indruma apoi spre medical endocrinolog pentru un tratament specific, pentru a nu ajunge altfel, la medicul ortoped.