Din motive legate de obiectivitate diagnosticã, osteoporoza este definitã de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca o scãdere a densitãtii minerale osoase cu mai mult de 2,5 deviatii standard fatã de media persoanelor tinere de acelasi sex, mãsuratã cu DEXA. Desi existã posibilitãti de tratament al osteoporozei, preventia este în continuare pe primul loc în efortul de a reduce incidenta fracturilor. Datoritã legãturilor dintre densitatea osoasã si activitatea hormonala, femeile sunt mai expuse decât bãrbatii, mai ales în primele decade dupã menopauza.
Diagnosticul de osteoporozã nu se poate pune doar prin examinarea persoanei respective, cu exceptia situatiei în care aceasta are o deformare caracteristicã dobânditã a coloanei vertebrale sau dacã a scãzut evident în înãltime. Examinarea sângelui este de regulã normalã, iar radiografia nu poate diagnostica boala decât într-o fazã avansatã, de exemplu evidentiind una sau mai multe fracturi vertebrale.
Singura modalitate prin care se poate pune diagnosticul de certitudine pentru o densitate osoasã redusã este densitometria. Aceasta se poate face prin:
- tomografie computerizatã cantitativã – metodã scumpã si greu accesibilã, nu s-a impus încã în diagnosticul de rutinã al osteoporozei
- absorbtiometrie dualã DEXA – este o examinare radiologicã cu dozã micã de iradiere, care vizualizeazã soldul, coloana vertebralã sau ambele, si reprezintã în prezent “standardul de aur” în diagnosticul osteoporozei si în urmãrirea eficientei tratamentului
- densitometria ultrasonicã – mãsoarã atât densitatea osoasã, cât si calitatea osului (arhitectura si elasticitatea); este practic un tip specializat de ecografie; fãrã a fi atât de precisã ca DEXA, metoda este utilã în evaluarea riscului de fractura, la un pret de cost mai redus si fãrã iradiere, dar nu poate servi la urmãrirea eficientei tratamentulu
Persoanele diagnosticate cu osteoporozã pot face destul de multe lucruri pentru a opri evolutia bolii si a evita fracturile:
- pot utiliza medicatie specificã
- pot sã-si asigure un aport adecvat de calciu si vitamina D
- pot sã-si creascã nivelul de activitae fizica
- pot sã previnã caderile
- pot folosi protectoare de sold
Aportul de calciu si vitamina D
Calciul este necesar pentru edificarea osului. Un aport generos de calciu nu este suficient pentru a preveni osteoporoza. Aportul inadecvat de calciu poate însã accentua tendinta de demineralizare a osului. Pentru absorbtia calciului si fixarea sa în os, este necesarã vitamina D. Un adult are nevoie zilnic de 1000-1500 mg calciu si 400-800 UI vitamina D. Dacã aportul alimentar de calciu si vitamina D este insuficient, se indicã utilizarea unui un supliment nutritiv.
Activitatea fizicã
Nu orice tip de activitate fizicã protejeazã fatã de osteoporozã – munca depusã acasã sau la serviciu este de regulã ineficientã. Activitãtile fizice care protejeazã fatã de osteoporozã sunt cele de tip “portant” sau “de impact” – baschet, volei, jogging, aerobic, sãritul corzii, mersul rapid. Aceste exercitii trebuie adaptate posibilitãtilor fiecãrui individ în parte si efectuate sistematic.
Medicatie specificã
Înainte de a folosi oricare din medicamentele de mai jos, trebuie consultat un medic pentru a lãmuri avantajele si riscurile fiecãruia dintre ele.
- substitutia hormonalã – în principal are indicatie la femeile aflate la menopauzã, care au simptome specifice acestei perioade
- modulatorii selectivi de receptori estrogenici – cresc densitatea mineralã osoasã si reduc riscul de fracturã vertebralã
- bifosfonatii – cresc densitatea mineralã osoasã si reduc riscul de fracturã vertebralã, de radius si de sold
- calcitonina – nu reduce riscul de fracturã, dar poate fi utilã la pacientii cu fracturi vertebrale dureroase
- parathormonul
Prevenirea cãderilor si protectoarele de sold
Aceste metode se adreseazã mai mult vârstnicilor si urmãresc rezolvarea problemelor legate de:
- iluminat: insuficient, întrerupãtoare inaccesibile, lipsa iluminatului “de veghe”
- podele si holuri: obstructionãri, obiecte plasate pe jos, podele alunecoase, covoare mobile, uzate sau “cu urechi”, praguri
- baie si bucãtãrie: lipsa mânerelor, cabinã de dus sau vanã inaccesibile, podea udã
- scãri interioare: balustrade instabile sau cu prizã inadecvatã, trepte alunecoase sau deteriorate
- mobilier: scaune prea joase, fãrã sprijin pentru coate, pat prea jos sau prea înalt
- acces: rafturi prea joase sau prea înalte
Persoanele vârstnice trebuie sã rezolve acele probleme medicale care determinã cãderi, cum ar fi cele legate de acuitatea vizualã, tensiunea arterialã, spondiloza cervicalã, etc.
Activitatea fizicã, efectuatã în mod adecvat, este beneficã si pentru vârstnici – prin mentinerea tonusului muscular se reduce riscul de cãdere.
Protectoarele de sold reprezintã practic niste pernite din burete care amortizeazã impactul la acest nivel. Nu sunt foarte populare din motive estetice si de confort, dar s-a demonstrat cã sunt eficiente pentru prevenirea fracturilor de sold.
Problema osteoporozei trebuie discutatã în primul rând cu medicul de familie. Acesta poate evalua riscul de osteoporozã si, în plus, recomandarea sa este necesarã pentru densitometrie DEXA sau densitometrie ultrasonicã. Examinarea trebuie însã efectuatã de personal calificat, cu un aparat calibrat corespunzãtor. Nu mai putin important, rezultatul examinãrii trebuie interpretat de un medic cu experientã în densitometrie.
Prevenirea osteoporozei
Indiferent de sex si vârstã, osteoporoza poate fi prevenitã printr-o activitate fizicã adecvatã si un aport de calciu corespunzãtor.
NU EZITATI SA NE CONTACTATI PENTRU ORICE NELAMURIRE AVETI, PENTRU PROGRAMARE IN VEDEREA UNUI CONTROL DE SPECIALITATE!
SURSA : ro.wikipedia.org/wiki/Osteoporoz