SERVICII MEDICALE

Glanda tiroida isi face simtita prezenta atunci cand nu functioneaza: efectele imbolnavirii ei sunt vizibile in scurt timp.

Glanda tiroida, situata in regiunea gatului, este formata din doi lobi uniti  printr-un istm. Ea secreta doi hormoni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) intr-o proportie mai mica.

Detalii
Detalii

Cauze

  • supraalimentarea
  • alimentatia dezechilibratã
  • proastele obiceiuri alimentare
  • lipsa miscãrii
  • dezechilibrarea metabolismului
  • predispozitia ereditarã
  • unele medicamente
Detalii
Detalii

Cancerul de san reprezinta 32 % din totalul cancerelor la femei. Este importanta supravegherea permanenta a sanilor si depistarea imediata a unor eventuale schimbari. Autoexaminarea sanilor este modul cel mai rapid penru a depista orice fel de schimbare aparuta in ceea ce priveste starea sanilor.

Detalii
Detalii

O noua investiţie!

A fost achiziţionat un aparat nou, de ultimă generaţie care masoară densitatea osoasă in numai 30 secunde! Si ceea ce este cel mai important, am decis ca preţul osteodensitometriei să fie 0 lei! Da, veţi putea beneficia de această nouă investigaţie in cadrul consultaţiei de specialitate la aceleaşi preţuri, sau chiar gratis (pe baza biletului de trimitere catre endocrinologie de la medicul de familie)!

Detalii
Detalii

NANISMUL HIPOFIZAR

Nanismul sau nedezvoltarea staturala este de obicei consecinta secretiei in­suficiente de hormon somatotrop. Deficitul de hormon de crestere este determinat de leziuni tumorale sau netumorale. Din prima categorie fac parte chisturi sau tumori situate in hipofiza sau in afara ei, cum este cazul craniofaringiomului, care insoteste frecvent nanismul. Tumorile hipofizare perturbeaza cresterea, dar pot produce si alte manifestari: diabet insipid, obezitate, tulburari vizuale. in cea de-a doua categorie sunt cuprinse, leziunile netumorale, inflamatorii ale hipofizei (encefalite, meningoencefalite) si bolile degenerative ale sistemului nervos. in afara categoriilor mentionate, mai exista un al treilea grup – acela al nanismelor idiopatice, denumite astfel deoarece mijloacele de investigare nu reusesc sa descopere cauza.

Detalii
Detalii

Cauzele obisnuite ale infertilitatii

Infertilitatea este definita ca inabilitatea de a ramane insarcinata dupa un an de zile de raporturi sexuale regulate fara a utiliza contraceptive. Deoarece atat femeile, cat si barbatii pot fi sursa acestei probleme, ambii parteneri trebuie evaluati. Iata cateva din cauzele cele mai des intalnite ale infertilitatii:

Detalii
Detalii

Din motive legate de obiectivitate diagnosticã, osteoporoza este definitã de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca o scãdere a densitãtii minerale osoase cu mai mult de 2,5 deviatii standard fatã de media persoanelor tinere de acelasi sex, mãsuratã cu DEXA. Desi existã posibilitãti de tratament al osteoporozei, preventia este în continuare pe primul loc în efortul de a reduce incidenta fracturilor. Datoritã legãturilor dintre densitatea osoasã si activitatea hormonala, femeile sunt mai expuse decât bãrbatii, mai ales în primele decade dupã menopauza.

Detalii
Detalii

Menopauza consta in incetarea menstruatiei si denumeste perioada in care ovarele inceteaza sa mai produca hormoni sexuali: estrogen si progesteron.

Menopauza nu este un eveniment izolat, ci mai degraba o perioada de tranzitie care incepe  intre 30 si 40 ani si dureaza pana la 50 sau chiar 60 ani. Semnele si simptomele menopauzei incep sa se manifeste inainte ca menstruatia sa inceteze definitiv. Absenta menstruatiei pe o perioada de 12 luni consecutive indica instalarea definitiva a menopauzei.

Detalii
Detalii