Cancerul de san reprezinta 32 % din totalul cancerelor la femei. Este importanta supravegherea permanenta a sanilor si depistarea imediata a unor eventuale schimbari. Autoexaminarea sanilor este modul cel mai rapid penru a depista orice fel de schimbare aparuta in ceea ce priveste starea sanilor.
Sanul este alcatuit din tesut conjunctiv (fibre elastice) si tesut adipos (grasime). In interiorul acestor tesuturi se afla un sistem ramificat de canale, numit canale galactofore. Extremitatile lor inchise prezinta niste umflaturi care corespund partii glandulare. Totul este acoperit de piele. La nivelul mamelonului se deschid, prin aproape douazeci de pori, canalele galactofore, prin care se elimina laptele. Daca in cursul dezvoltarii organismului tesutul conjunctiv predomina atunci sanul va avea o consistenta ferma. Daca va predomina tesutul adipos sanul va avea o consistenta moale. Intre aceste doua posibilitati – ferm si moale – exista o mare varietate de forme.
Fiecare san are o structura proprie ce poate fi omogena, de consistenta mai mult sau mai putin ferma sau granuloasa cand tesutul glandular este mai abundent. Daca in decursul dezvoltarii predomina tesutul conjunctiv de sustinere, sanii vor avea o consistenta ferma. Daca predomina tesutul adipos, sanii vor avea o consistenta moale. Aceste caracteristici difera de la femeie la femeie.
Dupa cum stii perioada menstruatiei aduce cu sine unele modificari in ceea ce priveste starea sanilor. De aceea autoexaminarea sanilor trebuie facuta dupa perioada de menstruatie cand sanii nu mai sunt tensionati. Si este bine ca sa faci aceasta operatie, pe cat posibil, in aceeasi zi a lunii.
Ceea ce se simte este in functie de constitutia sanului … asa cum spuneam, constitutia sanului poate fi foarte variata, de la femeie la femeie. Dupa o examinare clinica intr-un cabinet de specialitate vei avea imaginea starii de sanatate a sanilor tai si o “harta” cat mai detaliata a fiecarui san n parte. Apoi, prin autopalpare ajungi sa te familiarizezi cu textura si particularitatile sanilor. Dupa ce iti vei cunoaste bine sanii vei putea observa, prin comparatie, imediat, orice schimbare : aparitia unui (unor) nodul(i), dezvoltarea unui nodul deja existent si despre a carui existenta erai avertizata prin palparile anterioare sau aparitia unor dureri la palpare. In aceste cazuri trebuie sa discuti imediat cu medicul care va sti ce masuri trebuie luate in continuare. Prin controlul vizual in fata oglinzii, poti observa orice alta schimbare aparuta in forma si dimensiunea sanilor, aparitia unor leziuni pe piele, aparitia unor secretii neobisnuite din mamelon.

Pentru palpare foloseste varfurile degetelor. Nu trebuie sa apesi prea tare dar presiunea trebuie sa fie totusi suficient de puternica pentru a simti si zonele profunde. Fii linistita, foarte repede vei invata cum sa o faci. Pentru a fi sigura ca nu iti va scapa ceva neobservat miscarile trebuie sa fie cat mai diverse : in cercuri concentrice (a), radiale (b) si de sus in jos (c). Repeta miscarile si pentru celalalt san. Ai grija, la palpare nu vei intalni aceeasi constitutie la ambii sani, nu te astepta sa-i gasesti “gemeni”. Pentru a usura alunecarea degetelor pe pielea sanului poti folosi o crema obisnuita pentru piele.
Apoi examineaza-ti sanii si culcata. Intinde-te si aseaza-ti o perna sub umar, apoi aseaza-ti bratul sub cap. Cu cealalta mana incepe sa iti palpezi sanul folosind aceleasi miscari.


Apoi examineaza-ti sanii si culcata. Intinde-te si aseaza-ti o perna sub umar, apoi aseaza-ti bratul sub cap. Cu cealalta mana incepe sa iti palpezi sanul folosind aceleasi miscari.
Cancerul de san reprezinta 32 % din totalul cancerelor la femei. De aceea este atat de importanta supravegherea permanenta a sanilor. Autoexaminarea lunara a sanilor este un obicei cat se poate de bun fiindca este modul cel mai rapid de a depista orice fel de schimbare ce poate apare la nivelul sanilor. Si bineinteles, cu cat este depistata mai repede, cu atat mai rapida si mai sigura va fi indepartarea problemei.
Orice schimbare este un semnal de alarma, dar daca este sau nu un motiv de ingrijorare numai un control intr-un cabinet de specialitate o poate spune. De aceea nu te sfii sa discuti orice problema cu medicul endocrinolog.
NU EZITATI SA NE CONTACTATI PENTRU ORICE NELAMURIRE AVETI, PENTRU PROGRAMARE IN VEDEREA UNUI CONTROL DE SPECIALITATE!